fbpx

praktische opdracht

Een emotionele connectie aangaan dankzij een krachtige probleem analyse

Versterk jouw band met je doelgroep door middel van een doortastende probleemanalyse. Neem de tijd om minstens vier tot vijf volgers per week te spreken en luister aandachtig naar hun verhalen en uitdagingen. Noteer hun woorden nauwkeurig en ken een prioriteit toe aan elk probleem. Deze aanpak biedt niet alleen inzicht in hun behoeften, maar stelt ons ook in staat om een diepgaande verbinding te leggen en op maat gemaakte oplossingen te bieden die écht het verschil maken.

Een emotionele connectie is een diep gevoel van verbondenheid dat ontstaat tussen mensen op basis van gedeelde emoties, ervaringen, waarden of doelen. Het gaat verder dan oppervlakkige interacties en omvat een gevoel van begrip, empathie en betrokkenheid.

Een emotionele connectie kan ontstaan in verschillende contexten, zoals vriendschappen, romantische relaties, familiebanden en zelfs tussen mensen en merken. Het draait vaak om het delen van kwetsbaarheid, het tonen van oprechtheid en het ervaren van wederzijdse steun en waardering.

Een emotionele connectie op social media gaat verder dan alleen het delen van informatie. Het draait om het creëren van een diepgaande band met je doelgroep door middel van gedeelde ervaringen, waarden en betrokkenheid. Dit is cruciaal omdat het de basis vormt voor merkloyaliteit, vertrouwen en langdurige relaties met je volgers.

01

Stap 01: Connectie

Om een sterke emotionele connectie te creëren, is het belangrijk dat jij je klant écht leert kennen. Veel coaches, trainers, therapeuten en specialisten denken hun klant te kennen, maar doen te veel aannamen en handelen uiteindelijk vanuit hun eigen ivoren witte toren.

Zorg er dan ook voor dat je vanaf nu elke week minstens 4 a 5 volgers spreekt (en dus niet klanten), waarbij je informeert naar hun problemen of uitdagingen. De meeste volgers vinden het fantastisch dat iemand daar naar informeert!

Luister aandachtig en goed, en schrijf de problemen en uitdagingen die ze schetsen op met hun letterlijke woorden. Dit zorgt voor een enorme herkenbaarheid.

Door echt naar hen te luisteren en hun verhalen te delen, kunnen we een diepe connectie opbouwen die verder gaat dan alleen de oppervlakte.


NOTE: Maak een excel lijst aan, waarin je het probleem met de letterlijke woorden beschrijft in de eerste kolom.

02

Stap 02: Prioriteit

Wanneer je best al wat mensen gesproken hebt, zie je vanzelf een rode draad ontstaan. Je ontdekt dat er best wel wat volgers zijn die het hetzelfde zeggen. 

Met deze informatie ken je een gewicht toe aan het probleem (of een prioriteit). Als het probleem niet zo vaak voorkomt, ken je er een "1" aan toe. Is het een probleem waar bijna elke volger het wel over heeft, ken je er een "10" aan toe. Of een getal er tussen in.


NOTE: Voeg een kolom toe aan je excel sheet, en ken het gewicht of de prioriteit toe. Sorteer vervolgens je excel sheet aflopend op basis van dit gewicht en je hebt een lijst, gedragen door je volgers, met het grootste probleem bovenaan. Super waardevol voor je social media content!

Door deze twee stappen te volgen - het leggen van een connectie, het prioriteren van problemen en het leggen van een verbinding met onze eigen methodologie - kunnen we een krachtige emotionele connectie tot stand brengen via ons social media beleid, wat resulteert in meer betrokkenheid, loyaliteit en impact.

opdracht 01: marktonderzoek

Vanaf vandaag zorg je ervoor dat je elke week minstens 4 a 5 volgers spreekt. Daarmee doe je een probleem analyse en vul je de genoemde excel sheet.

Maak nu dus zo'n excel sheet en zorg ervoor dat je voor nu minstens 10 problemen of uitdagingen opschrijft, in de exacte woorden zoals je volger of klant dat ook zou zeggen.

Wat kun je met deze probleem analyse doen?

Na het grondig analyseren van de probleem analyse, waarbij we ons bewust zijn van de uitdagingen en complexiteit van de samenleving, is het nu tijd om deze inzichten om te zetten in daadwerkelijke actie. In een wereld waarin verschillende problemen en vraagstukken spelen, is het van cruciaal belang om te overwegen hoe jouw bijdrage kan helpen om deze uitdagingen aan te pakken.

Door naar je eigen werkwijze te kijken, kun je elke stap nauwkeurig beschrijven en aanpassen aan de specifieke behoeften die je hebt geïdentificeerd. Dit betekent dat je niet alleen de problemen aanpakt die je doelgroep ervaart, maar ook nadenkt over hoe jouw methode kan worden aangepast om hen effectief te ondersteunen.

Elke stap in je werkwijze moet doordrenkt zijn met de inzichten die je hebt verkregen uit de probleem analyse. Dit betekent dat je niet alleen aangeeft wat je doet, maar ook waarom je het doet en hoe dit de specifieke problemen van je doelgroep zal aanpakken. Door deze aanpak kun je een diepgaande impact hebben en een waardevolle bijdrage leveren aan het leven van je volgers of klanten.

01

Beschrijf in maximaal 2 zinnen wie je bent en wat je doet:

Definieer jezelf duidelijk en beknopt, zodat anderen direct begrijpen wat jouw expertise is en hoe je hen kunt helpen.

02

Beschrijf elke stap van je eigen werkwijze of unieke methode in maximaal 2 minuten:

Volg daarbij de volgende stappen:

  • Neem de tijd om elke stap van je proces uit te leggen, beginnend bij het grootste probleem waar je doelgroep mee kampt.
  • Benoem het grootste cruciale inzicht dat je doelgroep nog mist en leg uit hoe je dit inzicht gaat bieden.
  • Bespreek wat je gaat doen om je doelgroep te helpen dit inzicht te integreren en toe te passen in hun leven of bedrijf.
  • Benoem de verwachte impact van het verkrijgen van dit inzicht en leg uit hoe dit hun leven zal veranderen.
  • Geef aan in welke mate deze veranderingen meetbaar zullen zijn, zodat je doelgroep een duidelijk beeld krijgt van de resultaten die ze kunnen verwachten.

Deze praktische opdracht stelt je in staat om je bevindingen om te zetten in een duidelijke en effectieve boodschap die jouw doelgroep zal aanspreken en inspireren tot actie.

opdracht 02: krachtig netwerken

Met deze oefening ben je in staat om krachtig en overtuigend onder woorden te brengen wie je bent en wat je doet.

Neem even de tijd om na te denken over deze opdracht. Je moet in staat zijn om zonder twijfel in maximaal 2 zinnen toe te lichten wie je bent en wat je doet!

Je hebt vast al een werkwijze die je hanteert. Misschien kom je nu tot de conclusie dat die wat aangescherpt mag worden. Daar is deze probleem analyse een mooie bron van informatie voor!

Neem de eerste ruwe versie van je werkwijze en koppel deze probleem analyse er aan. Zorg ervoor dat je elke stap kan toelichten, in maximaal 2 minuten met de checklist die ik hierboven geef.

Vind je het lastig?


Neem dan vooral eens een kijkje naar het eindresultaat wat ik uit deze oefening heb gehaald. 

Ik heb er een "werkwijze" pagina op gebaseerd. Je kan mijn voorlopige versie bekijken door te klikken op de onderstaande knoop.


3 uurs training

lunch & learn

gratis live training

succesvol zichtbaar op social media

3 uur lang samen sparren over jouw vragen

Onder het genot van een hapje en een drankje ben ik 3 uur lang jouw coach, en beantwoord ik al jouw vragen.

ik verklap je mijn geheim binnen 90 minuten

In deze live training, vertel ik je hoe je succesvol zichtbaar kan zijn op social media door het leggen van een emotionele connecite.